سیمای محیط زیست شهرستان سرایان

قابلیت های محیط زیست شهرستان سرایان

اداره حفاظت محیط زیست شهرستان سرایان به منظور حفظ ذخيره گاه هاي زيستي ژنتيكي و حمايت از گونه هاي گياهي و جانوري و ژن هاي بومي منطقه و براي انجام امور تحقيقاتي و  بهره وري معقول و حفظ نسل گونه هاي مختلف و جلوگيري از تعرض انسان ها مناطقي را با توجه به شرايط خاص منطقه منجمله وجود گونه هاي نادر و با ارزش و كمياب گياهي و جانوري تحت پوشش قرارداده  و از آنها حفاظت و حراست مي نمايد.

مناطق مذکور به همراه سایر قابلیت های زیست محیطی به شرح ذیل تقدیم می گردد.

الف) منطقه شکار ممنوع کمر سرخ

 

منطقه کمرسرخ با مساحت 5283 هکتار در شمال شهرستان سرایان و در طول جغرافيايي 38   27  58 تا58 40 2/46 شرقي و عرض جغرافيايي 6/26 55 33  تا  3/43 03 34  شمالي قرار دارد.

 

گردشگری: وجود مناطق توريستي و گردشگري و ييلاقي و زيارتي اطراف منطقه از قبیل:

- غار اژدها (بتون) در ضلع جنوبي منطقه و در 4 کيلومتري روستاي چرمه واقع گردیده که داراي 2 دهنه مي باشد. يک دهنه آن قابل تردد و دهنه ديگر آن به علت صخره اي و صعب العبور بودن براي استفاده عموم امکان پذير نمي باشد ولي دهانه اول آن که به اصطلاح مردم محلي به نام غار چرمه معروف مي باشد، محل زادآوري پرندگاني همچون کبوتر چاهي، کبوتر کولي، قمري، خفاش، و پرستوي مهاجر مي باشد.

- منطقه ييلاقي سبزرود که منطقه گردشگري بسيار زيبا و جذابي مي باشد که رود آن بصورت دايمي در تمام فصول سال جاري مي باشد و چشم انداز خوبي براي رهگذران و مسافران که از اين مسير به شهرستان هاي کاخک- گناباد و قاين سفر مي کنند می باشد.

- وجود سه زيارتگاه در حاشيه منطقه و در داخل منطقه گردشگري کريمو و مصعبي که اين عرصه از طبيعت بعنوان يک منطقه زيارتگاهي شناخته شده است و آنچه که مورد توجه و اهميت بسيار است سيماي طبعيي و همچنين آب وهواي بسيار لطيف آن مي باشد که همه روزه پذيراي بازديدکنندگان و زائران زيادي مي باشد. بنابراين خيل زائران و مسافران در حواشي اين منطقه را نمي توان ناديده گرفت و طبعا" زیستگاههای طبيعي و بيولوژيکي موجود در این محدوده را مي تواند دستخوش تغير قرار دهد، لذا مديريت بهينه منطقه گريز ناپذير است تا تهديدها تبديل به فرصت هاي طلايي شود. 

پوشش گیاهی و حیات وحش

 اين منطقه محل تردد گونه شاخص قوچ وميش و حلقه اتصال تمام زيستگاههاي حوزه 4 شهرستان  سرايان، قاين، گناباد و فردوس مي باشد که اين منطقه حدودا" در وسط اين مناطق واقع مي شود و بيشتر بعنوان منطقه امن و نقطه حفاظتي مي باشد که ارزش حفاظتي، اکولوژيکي و ذخيره گاهي آنرا دو چندان مي نمايد. با توجه به جهت ارتفاعات منطقه، اقلیم و منابع آبي موجود، پوشش گياهي منطقه  از وضعیت خوب و متنوعي برخوردار است. در کف دره ها و در مسیر رودخانه ها که آب جريان دارد گياهان آب دوست از قبيل پونه، گزنه، بيد، بارهنگ، پده، بيد، نسترن وحشي، گز، ني، شيرين زبان روییده است و در مناطق خشک وارتفاعات منطقه مي توان بنه، انجير وحشي، بادامشک، درمنه، فرفيون، سريش، ريواس، آنغوزه، زيره سياه، اسفند، گل گاوزبان، پيچک صحرایی، کاکوتي، تلخه بيان، اسپرس، علف هفت بند، بومادران، گون، کلاه مير حسين، کنگر، سوسن، شقايق، لاله سرخ، زنبق، بابونه، كاسني و ديگر گونه هاي علفي يکساله، دوساله و خشبي را مشاهده نمود. در دامنه بعضي از ارتفاعات نیز شاهد نيزارهاي کوچک، انواع درختچه ها و بعضي از گونه هاي آب دوست هستیم که نشان دهنده نقاط حاصلخیز و مرطوب در دل كوه مي باشد. در برخي مناطق نیز به دليل چراي بيش از حد، گياهان مهاجم ازقبيل اسفند پوشش بومي منطقه را دگرگون نموده است كه حفاظت و اصلاح آن مناطق الزامی به نظر می رسد. طبعا" اين نوع پوشش بر وضعيت انتشار گونه هاي جانوري اثر مهمي گذاشته است. گونه های جانوري متنوعي در منطقه زيست مي کنند که گونه شاخص آن را مي توان قوچ وميش اوريال(ناخالص) نام برد که در سراسر منطقه بصورت پراکنده ديده مي شوند. ارتفاعات منطقه، جهت و سرعت باد و اشكال زمين شناختي موجود در منطقه بر ميزان پراكنش حیات وحش و تنوع زيستگاهها در منطقه تاثير گذاشته است. از ديگر پستانداران مي توان گرگ، شغال، روباه، گربه وحشي، خرگوش، خفاش، خارپشت، جربيل، پايکا، تشي را نام برد. از پرندگان عقاب طلايي، سارگپه، شاهين، دليجه، جغد، هدهد، زنبورخوار، انواع گنجشک، کلاغ سياه، کلاغ کوهي نوک سرخ، سار، چکاوک، سهره، کوکي معمولي، زاغي، دم جنبانک، زرده پره، قمري، کبک، تيهو، کوکر شکم سياه، کبوتر چاهي و در فصل زمستان مي توان بعضي از گونه هاي آبزي و کنار آبزي از قبيل اردک سرسبز، آبچيلک، انواع مرغابي سانان را نام برد. از گونه خزندگان مي توان بزمجه، آگاما، انواع مار (جعفري، کبري، تير مار، مار زنگي، قيطاني) انواع مارمولک و از گونه دوزيستان قورباغه و وزغ را نام برد. 

 

 

تاریخ به روزرسانی:
1396/02/19
تعداد بازدید:
2573
Powered by DorsaPortal