شهرستان زیرکوه

 

 

شهرستان زیرکوه

 

 

 

موقعیت جغرافیایی :

شهرستان زیرکوه با وسعتی حدود 6427 کیلومتر مربع از شمال به بخش های قاسم آباد و سنگان شهرستان خواف، از جنوب به بخش قهستان شهرستان درمیان، از غرب به شهرستان قاینات و از شرق به طول حدودد 116 کیلومتر با کشور افغانستان هم مرز می باشد. در آخرین تقسمات کشوری سال 1390، از شهرستان قاینات منفک و از سه بخش مرکزی به مرکزیت شهر حاجی آباد شامل دهستانهای زیر کوه و پترگان؛ بخش زهان به مرکزیت شهر زهان شامل دهستانهای زهان و افین و بخش شاسکوه به مرکزیت روستای آبیز شامل دهستان های شاسکوه و بهناباد تشکیل شده است. مرکز این شهرستان در موقعیت 59 درجه و 58 دقیقه طول شرقی و 33 درجه و 37 دقیقه عرض شمالی واقع شده است .

 

پیشینه تاریخی:

 شهرستان زیرکوه، از جمله شهرستان‌های قدیمی استان است که دارای پیشینه کهن می‌باشد اما به دلیل زلزله خیزی هیچ اثر باستانی برجای نمانده‌است به جز بقایای مسجد جامع افین، رباط زردان، قلعه کوه زردان، مسجد تاریخی زهان

 

جمعیت :

جمعیت این شهرستان بر اساس سرشماری سال 1390 ، 48352 نفر بوده .

 

کشاورزی :

با توجه به اينكه اكثر مردم شهرستان زيركوه در روستاها سكونت دارند خوب بالطبع شغل اكثر مردم شهرستان كشاورزي است و كشاورزي در اين شهرستان اكثرا به شكل باغداري انجام ميشود . محصولات مهم كشاورزي شهرستان شامل : زرشك (شهرستان زيركوه به عنوان بزرگترين توليد كننده زرشك در دنيا شناخته ميشود كه بيشترين زرشك توليدي اين شهرستان نيز در بخش زهان و در روستاهاي افينكبودان و روستاهاي ديگر اين بخش توليد ميشود ) ازديگر محصولات مهم توليد شده زعفران آلو عناب پسته- انگور و محصولات جاليزي از قبيل هندوانه و.... مي باشد.
۱- يكي از پتانسيل هاي شهرستان زيركوه:محصولات يا گياهان دارويي است .وجود رشته كوههاي وسيع باعث شده تا اين شهرستان به عنوان كلكسيوني از گياهان دارويي شناخته بشود . گياهان دارويي زيادي از جمله : زيره كوهي - آويشن مستاركلپوره كاكوتي- بومادران بنه كسورگو . در اين شهرستان به وفور يافت مي شود .

 

سوغات :

از مهمترین سوغات های شهرستان زیرکوه زرشک و زعفران می باشد و همچنین در روستای آبیز از توابع شهرستان زیرکوه کارگاه چاقوی سازی است که علاوه بر چاقو لوازم دیگری مانند: ساطور، کفگیر، ملاقه با شکل زیبایی ساخته می شودکه این محصولات به دلیل استحکام و زیبایی آن هم از نظر صنعتی و صنایع دستی مهم می باشد و همچنین به عنوان سوغات به جاهای دیگر هم فرستاده می شود.

 

 

آداب و رسوم :

بازی محلی :

پله زدن: پریدن جوان ها از یک خط، مشخص و یا از روی یک تپه را پل زدن گویند. تا به این وسیله مشخص شود چه کسی بیشتر می پرد.

 

غذای محلی: در شهرستان زیرکوه غذای محلی آن مانند بیرجند و درمیان همان قروت می باشد که یا قروت را با بادنجان و سبزی ریحان میل می کنند یا هم قروت را به تنهایی می خورند. طرز تهیه آن هم مانند شهرستان های بیرجندو درمیان می باشد که در آن قسمت توضیح کامل داده شده است.

 
 

 

صنایع دستی :

زیرکوه در تقسیمات سال 91 از شهرستان قاینات منتزع و به عنوان شهرستانی مستقل رسمیت یافته است. در کتب تاریخی آمده است که در این ولایت غله و پنبه و ابریشم و انگور باشد . زیرکوه بسیار حاصلخیز بوده بطوری که ابریشم تولیدی آن را صادر می کرده اند.

حوله بافی ، چادرشب بافی ، سبد بافی ، خورجین بافی ، پلاس بافی ، آهنگری سنتی( چاقو سازی ) ، رودوزی های سنتی و به ویژه تولید انواع قالی و قالیجه و گلیم از صنایع دستی شاخص این منطقه می باشد . 

از مناطق مهم و فعال تولیدات صنایع دستی در زیرکوه می توان به شهر حاجی آباد و روستاهای اسفاد، آبيز ، شاهرخت ، بمرود ، زيركوه ، فندخت ، دزگ ، گمنج ، همت آباد ، گزخت ، تجنود ، شیرخند ، پیشبر ، اردکول ، محمد آباد ، استند ، بارنجگان ، افین ، بقرایی ، مهمانشهر و معصوم آباد اشاره نمود .

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


.

 

 

تاریخ به روزرسانی:
1396/02/13
تعداد بازدید:
989
Powered by DorsaPortal